Size does not matter

Voor veel mensen is taal een abstract begrip. Je hebt woorden nodig om je werk te kunnen doen, een brood te kopen bij de bakker en bij te praten met je vrienden.

Voor mij als tekstschrijver is taal meer dan een communicatiemiddel. Ik zie het als een levend organisme en een krachtig instrument. Woorden zijn energie. Je kunt er mensen mee informeren, verleiden, emotioneren, aan het denken of in beweging zetten en met elkaar verbinden om zo de wereld een beetje mooier te maken. Voor mij is taal werk, vermaak en soms topsport, kunst en oprecht geluk.

In onze gedigitaliseerde wereld gaat alles steeds sneller en moeten teksten vaak kort. “De mensen lézen niet meer” of “Eén beeld zegt meer dan duizend woorden”, heb ik meer dan eens gehoord. Onzin, denk ik dan. Er zal altijd behoefte zijn aan taal. Aan goed vertelde verhalen die inspireren en ontroeren.

Er valt elke dag heel wat taal te kiezen. Er zijn kranten, tijdschriften, boeken, blogs, brochures, forums, nieuwsbrieven en websites. In dit media-oerwoud moet je als moderne media-Tarzan en Jane je weg maar zien te vinden. Vaak blijft het bij koppensnellen of glimlachen bij een voetnoot van Sylvia Witteman of wijlen Martin Bril. Andere keren geniet je van de lange, toeristische route; een goed verhaal van Mulischiaanse proporties.

De moraal van dit verhaal: size does not matter. De beste verhalen worden geschreven en verteld in exact het juiste aantal woorden. In precies de juiste woorden. Soms kort, soms lang. Maar, als het aan mij ligt, altijd met een tijdloze schoonheid.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.